A Lech Walesa-nak tulajdonított mondás szerint „Lusta ember vagyok. De a lusta ember találta fel a kereket és a biciklit is, mert utált gyalogolni meg cipekedni.” 

Valóban lusta ember találta fel a kerékpárt? Ha olasz lennék, tiltakoznék és Leonardo da Vinci „Codex Atlanticus”, nyers kerékpárszerű vázlatára hivatkozva érvelnék, míg németként a Karl Freiherr von Drais  báró futógépét említeném. A „Draisine”-nek keresztelt futógépet, a vegyes érzelmekkel fogadott, két vaskerékből álló, az első kerekekre szerelt, irányítható rúddal ellátott, egynyomvonalú, pedál nélküli járművet, amely óránként akár 15 kilométeres sebességgel is képes volt gurulni, azaz négyszer gyorsabban, mint az akkoriban megszokott lovaskocsi. 

Jelenkorunk kerékpárjai ennél viszont már sokkal gyorsabbak és kerékpárosaink is jóval több veszélynek vannak kitéve. A XIV. kerületi Mogyoródi út 32. szám előtt lett baleset részese az a biciklista is, akin a Zuglói Önkormányzati Rendészet közterület-felügyelői segítettek. A gyalogossal összeütköző kerékpáros hölgy elesett és erős vérzéssel járó fejsérülést szenvedett. Kollégáink a vérzést csillapították és közreműködtek, hogy a mentők kiérkezéséig véletlenül se mozduljon meg a sérült személy feje és a gerince, mivel nem lehetett megállapítani, hogy az esés következtében történt-e egyéb sérülés is. Az ellátás során a mentős bajtársak felkérésére segédkeztek a sérült hordágyra, illetve a mentőautóba helyezésében. A sérült nőt az Országos Baleseti Intézet traumatológiai osztályára szállították és remélhetőleg már az otthonában lábadozik.